Jak vybrat správnou sukni podle typu postavy


Jak vybrat správnou sukni podle typu postavy

V tomto článku se dozvíte, jak vybrat správnou délku sukně a jak vysoko umístit pas podle typu postavy. Tvary a střihy sukní se rozdělují podle výšky pasu, délky a objemu a tyto 3 parametry také ovlivní výsledný vzhled postavy. Takže v jakém střihu nejvíce zvýrazníte své přednosti pro váš typ postavy? Bude vám více slušet empírový nebo spadlý pas? A v jaké délce sukně nejlépe vyniknou vaše štíhlé nohy?

1. Jak umístit výšku pasu podle typu postavy

Váš přirozený pas je v nejužším místě trupu, což je vždy nad pupíkem. To, jak vysoko nebo nízko umístíme sukni nebo kalhoty, ovlivňuje náš výsledný vzhled. Vytvoříme tak horizontální linii na našem těle, která tímto ovlivní naše proporce. Proto nikdy nechceme mít horizontální čáru vedoucí přes naše tělo v jeho nejširším místě. Výšku pasu rozlišujeme na empírový, přirozený a nízký pas. 

 
Jak umístit výšku pasu podle typu postavy


Pro jaký typ postavy je vhodný empírový pas?

Empírový pas se hodí pro postavu typu jablko a hruška, u kterých nejvíce zvýrazní jejich přednosti. Dále je velmi vhodný pro postavy s krátkýma nohama. 

Anglicky „empire waist“ je umístěn nad vaší přirozenou linií pasu, těsně pod poprsím. Empír zkracuje torzo a prodlužuje nohy. Dá vyniknout krásným pažím.


Pro jaký typ postavy je vhodná přirozená pasová linie?

Posadit pas přímo na vaši přirozenou pasovou linii je nejvhodnější pro postavy typu obdélník a obrácený trojúhelník. 

Váš pas je v nejužším místě na torzu a nachází se nad pupíkem. Anglicky vyhledávejte výrazy „A-line“, „waist line“, „highrise waist line“.


Pro jaký typ postavy je vhodný nízký pas?

Z nízko posazeného pasu budou nejvíce profitovat vysoké a štíhlé postavy s úzkými boky. Je vhodný pro postavy typu jablko a přesýpací hodiny. Prodlužuje torzo, proto se hodí pro postavy s krátkým pasem. 

Linie sníženého pasu se nachází pod pupíkem. Anglicky najdete stylingové tipy a videa pod výrazem „low rise“ nebo „dropped waistline“. 

Pozor na rozdílnou terminologii u džín. Výrobci v angličtině uvádí tyto výrazy: 
-Low rise – ke kyčlím 
-Middle rise – pod pupík 
-High rise – k pupíku

2.     Jak vybrat délku sukně podle typu postavy

Na obrázku jsou vyznačené linie, kde by měly končit délky sukní tak, aby lichotily postavě. Červené zóny jsou zakázané, opticky vám totiž zkrátí postavu nebo udělají krátké silné nohy. Žlutá zóna je délka vhodná pro drobné „petite“ postavy. Zlaté pravidlo je, že sukně by nikdy neměla končit v nejširší části vašich stehen nebo lýtek, ale vždy v nejužší části vašich nohou, což bývá délka nad nebo pod koleny a u kotníků.

Jak vybrat správnou délku sukně podle typu postavy


Micro mini sukně – musí mít od přirozené pasové linie minimálně 38 cm. Je to přibližně tam, kam sahá váš palec, když spustíte paže dolů na stehna. Tato délka je pro ženy nad čtyřicet tabu, proto je v červené zóně. Uvádím jen pro úplnost. 

Mini sukně – délka sukně má končit někde v polovině mezi rozkrokem a koleny. Odhadem je to délka, kam sahá váš prostředníček, když spustíte paže dolů na stehna. Tato délka pro ženy 40+ taktéž není vhodná, proto je v červené zóně. Ale pokud na tom trváte, noste s legínami nebo silnými neprůhlednými punčochami. Na obrázku oranžová šipka. 

Délka sukně nad kolena – elegantní délka, která nejvíce sluší všem postavám. Volný střih je zejména vhodný, pokud máte silná stehna a štíhlé nohy. Na obrázku zelená zóna. 

Délka sukně pod kolena – vhodná pro všechny typy postavy, zvláště pro přesýpací hodiny a také, pokud nemáte hezká kolena. Na obrázku zelená zóna. Pouzdrové sukně pod kolena snadno vytvoří iluzi postavy přesýpacích hodin. Sukni v délce pod kolena nikdy nenoste, pokud jste drobná. 

Midi sukně – Může zkracovat nohy, proto by vždy měla končit v nejužší části lýtek, na obrázku modrá zóna. Nejlépe ji doplníte podpatky nebo botami v pudrové (nude) barvě, která prodlouží nohy. 

Maxi sukně – končí u kotníků, tu noste s botami bez podpatků. Sukni dlouhou až na zem noste s podpatky, ale nenechte ji, aby se courala po zemi. Na obrázku tmavě modrá zóna. Protože sukně zakrývá celé nohy, odhalte paže nebo ramena. Maxi sukně bude slušet hruškám, pokud ji budou nosit v přirozené linii pasu. 


3.     Jak vybrat střih sukně podle typu postavy

Střih sukně určuje množství látky, tedy její objem a jak moc přiléhá k postavě. Určují se základní 4 střihy: pouzdrová, áčková, semikolová, kolová. Všechny ostatní druhy sukní jsou od nich odvozené.

Jak vybrat střih sukně podle typu postavy
Pouzdrová - áčková - semikolová sukně
Zdroj obrázků: 1-2-2

Pro jaký typ postavy je vhodná pouzdrová sukně? 

Pouzdrovou sukni nejvíce ocení dámy s postavou typu přesýpací hodiny. Těsně obepíná boky a směrem dolů se zužuje. Je velmi přiléhavá, má tudíž nejmenší objem a spodní lem je užší než pas. 

V pouzdrovce se hůře chodí a už vůbec v ní nedoženete autobus. Móda je prostě věcí volby a v pouzdrové sukni budete vypadat svůdně, což nemusí být vždy to, co chcete. 

Anglicky „pencil skirt“, „tube skirt“

Pro jaký typ postavy je vhodná áčková sukně?

Rozšířená sukně ke kolenům, čím je delší, tím je dole širší. Často se plete s rovnou sukní, která se také trošku rozšiřuje, ale od boků dolů je rovná a s délkou se její šířka nezvětšuje.

Áčková sukně přidá na objemu spodní části těla, noste ji, pokud na ni potřebujete upoutat pozornost, nebo ji vybalancovat. Vhodná je pro obrácený trojúhelník, přesýpací hodiny s širšími stehny, zakryje totiž přechod ze stehen.

Pro jaký typ postavy je vhodná semikolová sukně?

Velmi sluší vyšším hruškám v délce pod kolena, posazená výše v pase. Neměla by být moc nabíraná a spíše z pevnějšího materiálu. Ale vyzkoušejte.

Pro jaký typ postavy je vhodná kolová sukně?

Je ze všech nejobjemnější, zvláště pokud je až ke kolenům, můžete se v ní snadno ztratit. Není tedy úplně vhodná pro petite postavy.


4.     Nejlepší sukně pro každý typ postavy

Přesýpací hodiny

Vhodné sukně pro postavu typu přesýpací hodiny jsou: 
  • Pouzdrová sukně do pasu nebo s vysokým empírovým pasem
  • Áčková sukně s objemnějším topem. Pokud vytváříte objem dole, musíte ho vytvořit i nahoře, abyste zachovala balanc. Štíhlý pas zdůrazněte páskem. Pokud byste si k plné sukni vzala halter top, vytvoříte iluzi hrušky. 
  • Kolová splývavá sukně 

Vhodné sukně pro postavu typu přesýpací hodiny
Kolové sukně volte z měkčího a splývavého materiálu, než je na 3. obrázku.
Zdroje obrázků: 14-14-11

Vysoký pas zdůrazňuje plnější pozadí, nepřidávejte moc objemu na bocích a stehnech. Vyhněte se tuhým materiálům a krabicovitým tvarům, jako je taft na třetím obrázku.


Hruška

Vhodné sukně pro postavu typu hruška jsou:
  • Áčková sukně
  • Rovná sukně
  • Semikolová sukně v délce pod kolena, posazená výše v pase
Vhodné sukně pro postavu typu hruška
Áčková-rovná-semikolová sukně
Zdroje obrázků: 11-12-13

Zdůrazňujte pas, sukně noste mírně rozšířené, ne moc nabírané v pase.
Sukně posazujte do pasu nebo lehce nad něj.
Zipy noste na straně nebo vzadu.
Sukně by měly mít tmavou barvu a být jednobarevné.
Dlouhé sukně noste ve splývavých materiálech, čím mohutnější, tím splývavější. 

Pro silné nohy je vhodné od pasu dolů mít vše ve stejné barvě a vyvarovat se tuhým nepoddajným materiálům jako je denim. 

Nenoste bokové sukně, plisované sukně a sukně s knoflíky uprostřed. 

Vyvarujte se velkých vzorů, horizontálních pruhů a objemných materiálů jako je samet, manšestr a pleteniny.

Jablko

Vhodné sukně pro postavu typu jablko jsou:
  • Áčková sukně
  • Peplum sukně - byla stvořena přímo pro jablíčka
  • Pouzdrová sukně
Vhodné sukně pro postavu typu jablko
Áčková-peplum-pouzdrová sukně
Zdroje obrázků: 3-4-5

 Obdélník

Vhodné sukně pro postavu typu obdélník jsou:
  • Áčkové sukně
  • Kolové sukně
Vhodné sukně pro postavu typu obdélník
Splývavý materiál na 3 obr. nevytváří žádné křivky
Zdroje obrázků: 6-7-7

Vytvořte pomocí vrstev a materiálů pohyb, k tomu se skvěle hodí šifon, hedvábí, splývavé materiály.

Nenoste rovné sukně a tuhé nepoddajné materiály (boxy materials).

Obrácený trojúhelník


Vhodné sukně pro postavu typu obrácený trojúhelník jsou:
  • Áčková sukně
  • Dlouhá maxi až na zem
Vhodné sukně pro postavu typu obrácený trojúhelník
Zdroje obrázků: 8-9-10

Máte-li ramena širší než boky, je potřeba vytvořit objem ve spodní části těla.
Pásky noste nízko přes boky, nebo dvojité.
Noste sukně světlejší než vršky.



A jak nosíte sukně vy? 
Chcete více outfitů? Inspirujte se s námi v komunitě žen po čtyřicítce, které se chtějí hezky oblékat, mít šmrnc a přitom zůstat svá.


40+ Móda a životní styl
Facebook Group ·
Přidat se ke skupině
Pomáhám ženám po 40 najít svůj osobní styl a objevit svoji vnitřní sílu, aby si mohly splnit své sny a byly šťastné. Život není dokonalý, ale váš šatník může být!

Zdroje obrázků: 1 beafitmom.nl | 2 apostolichic | 3 leconceoficial | 4 glamadise_glam  | 5 plnekrivky.cz  | 6 tesshell  | 7 thestylestalkercom | 8 thestylesplash | 9  bat_gio | 10 ericapelosini  | 11 cristinasurdu | 12 buzfrcom   | 13 beautifulwomanswear  | 14  styleadvisorcom  | 15    | 16 

Komentáře

@ritzybagz.cz na INSTAGRAMU