Ženy, které změnily svět


Každá doba měla své výrazné osobnosti, ženy se silným příběhem, které nás inspirují dodnes. Všechny mají jedno společné: Nikdy se nevzdávají. Podívejte se na velký přehled žen, které změnily svět a jejich citáty.

Obraz ženy ve společnosti a definice ženskosti se v průběhu času mění. Dříve byly ženy vnímány, jako zranitelné bytosti, které potřebují ochranu a péči, jejich znaky byly jemnost, elegance, ale i závislost na muži, či nevzdělanost. 
Dnes je už vše jinak, a kdybychom měli definovat dnešní ženu, byla by úspěšná, nezávislá a navenek vždy perfektní a krásná. 

Ikdyž každá doba měla jiné ideály krásy a symboly ženskosti, každá nám přinesla ženy, které nás inspirují dodnes. V různých stoletích se objevovaly různé osobnosti z oblastí, které v té době nejvíce rezonovaly ve společnosti. Renesance se nese v duchu silných panovnic a mocných žen, v 18. století se objevují první bojovnice za lidská a ženská práva, po průmyslové revoluci přispělo k objevům a vědeckém výzkumu mnoho žen. Éra televize a show business přinesla mnoho zpěvaček a hereček a v dnešní moderní době, to jsou převážně podnikatelky a manažerky nebo političky. 
Žen, které se zapsaly do dějin, je hodně a seznam by byl pěkně dlouhý. I u nás v Čechách máme mnoho úspěšných žen podnikatelek, manažerek, výzkumnic. Hezký žebříček "TOP ženy Česka" sestavují každý rok hospodářské noviny na základě veřejných nominací. 

Jaké ženy jsou pro vás nejvíce inspirativní? Jsou to ženy z přímého okolí nebo naopak známé osobnosti, ze kterých jsou dnes už ikony? Napište do komentářů, které ženy byste na seznam doplnili a které inspirují vás. Jsou to ty úspěšné, chytré nebo ty krásné?



Sapfó (570 př.n.l.) – První ženská spisovatelka

Byla řeckého původu a Plato ji označil za jednu z 10 nejvýznamnějších básníků. Její život je opředen mnoha legendami, ale ne všechny jsou pravdivé. Například neskočila z nešťastné lásky ze skály do moře. 
„Rozumbrada je jako eunuch - ví přesně jak na to, ale přitom to nedokáže.“

Kleopatra (69 - 30 př.n.l.) - Antická kráska s ambicemi

Kleopatra byla poslední vládkyní Egypta a stala se symbolem věčné krásy a mládí. Kleopatra bránila Egypt před rozšiřující se římskou říší a byla milenkou dvou nejmocnějších římských vůdců, Marca Antonia a Julia Caesara. Byla známá pro své ambice intriky a cílevědomost.
"Je známo, že i my, největší, se mýlíme."

Eleonora Akvitánská (1122-1204) - První královna Francie

Vzdělaná a krásná Eleanor ovlivnila politiku západní Evropy prostřednictvím spojenectví a vlivu na své syny. Zúčastnila se druhé křížové výpravy do Svaté země. Pohoršovala svým jednáním a byla terčem mnoha pomluv i obdivu. Později podněcovala své syny z druhého manželství ke vzpouře proti jejich otci. Proto ji Jindřich II. držel řadu let v domácím vězení.
"Stromy nejsou známy svými listy nebo květy, ale svými plody."

Johanka z Arku (1412-1431) - Svatá patronka Francie

Její legenda inspirovala francouzskou vzpouru proti okupaci Anglie. Ve věku pouhých 17 let údajně dovedla Francouze k vítězství v bitvě u Orleansu. Po umučení se stala symbolem  ctnosti a nevinnosti.
"Každá bitva je předem prohraná nebo vyhraná v naší mysli."

Alžběta I (1533-1603) – Panovačná panovnice zlatého věku

Alžběta byla královnou Anglie v době velkých ekonomických a společenských změn. Porazila španělskou Armadu, čímž přinesla Anglii jedno z největších vítězství a stala se nejvlivnějším panovníkem v Evropě. Prosadila protestanské vyznání Anglie a za její vlády došlo k největšímu rozkvětu země. Alžběta byla známá pro své podivínské a panovačné manýry.
"Muži bojují ve válkách, ženy je vyhrávají."

Kateřina Medicejská (1519 – 1589) – Mocná intrikánka

Byla ve 14. letech manželkou francouzského krále a po jeho smrti vládla jako regentka místo svého syna. Byla zapojena do nekonečných politických machinací. V době, kdy Evropou zmítaly náboženské nepokoje, měl sňatek mezi její dcerou Markétou a Jindřichem Navarrským přinést smír. Namísto usmíření však začalo v celé Francii krvavé vraždění, označované jako Bartolomějská noc. Kateřina měla být údajně hlavní iniciátorkou celé akce. 

Mary Wollstonecraft (1759-1798) - Feministka a reformátorka

Napsala nejvýznamnější knihu časného feministického hnutí. Její kniha "Obrana práv žen" stanovila morální základ pro rozšíření práva žen. Byla průkopníkem v boji za volební právo žen.  
„Svět potřebuje spravedlnost, nikoli dobročinnost.“

Jane Austen (1775–1817) - Nejslavnější ženská spisovatelka

Jane napsala několik románů, které dnes zůstávají velmi populární. Kdo by neznal její romány Pýcha a předsudek, Rozum a cit, Emma nebo Opatství Northanger. Jane popisovala satirickým pohledem tehdejší společnost a problémy mladých neprovdaných žen z vyšších vrstev. V té době ženské spisovatelky nebyly vůbec uznávány a tak svými romány otevřela cestu budoucí autorkám. 
„Ohlížej se nazpět jen tehdy, přináší-li ti to potěšení.“

Sojourner Truth (1797 – 1883) - Bojovnice za zrušení otroctví

Sojourner se narodila jako otrokyně v New Yorku, ale v roce 1826 se jí podařilo utéct na svobodu. Byla první černoška, které se podařilo vyhrát soudní spor nad bělochem. Svůj nejznámější projev Ain't I A Woman? pronesla v Akronu roku 1851.
"Nebojím se, ani obklopena nepřáteli, neboť pravda je mocná a zvítězí."

Margaret Fuller (1810–1850) – První novinářka

Margaret se stala první ženskou novinářkou a kritičkou, která na plný úvazek pracovala v žurnalistice jako recenzentka knih. Napsala vůbec první feministické dílo ve spojených státech „Woman in the Nineteenth Century“. Její kniha měla vliv na změnu vnímání mužů a žen, a byla jednou z nejdůležitějších feministických knih. Bojovala za rovnost žen a povzbuzovala je, aby byly méně závislé na mužích.
"Ženy byly stvořeny pro lásku a nikdy ji nepřestanou hledat."

Harriet Beecher Stowe (1811-1896) - Bojovnice proti otroctví

Její román „Chaloupka strýčka Sama“ byl bestsellerem a pomohl popularizovat boj proti otroctví. Abraham Lincoln později poznamenal, že její knihy byly hlavním spouštěčem americké občanské války.
"Nikdy se nevzdávejte. Vše je jen otázka času a místa."

Elizabeth Blackwell (1821-1910) - První žena medicíny

Narodila se v Británii a byla první ženou, která obdržela lékařský titul v Americe a první ženou, zapsanou do zdravotnického rejstříku v Anglii. Alžběta pomohla odstranit předsudky a umožnila ženám, aby byli přijímány jako lékařky.
"Pokud společnost nedovolí ženám jejich rozvoj, měla by být přeměněna."

Císařovna Sisi (1837-1898) - Emancipovaná aristokratka 

Alžběta Bavorská byla půvabná a na svoji dobu velmi nekonvenční. Byla jednou z nejvzdělanějších dam v aristokratických kruzích, mluvila více jak 10 jazyky, hodně cestovala a sportovala, což bylo velmi neobvyklé. Byla považována za jednu z nejlepších jezdkyní na koni. Byla posedlá módou a svým vzhledem, držela drastické diety a zakládala si na svých vlasech.
"Krása je příčinou a účelem všech věcí."

Marie Curie (1867-1934) - První vědkyně

Marie objevila dva nové prvky, polonium a radium. Byla první žena, která obdržela Nobelovu cenu a jako první získala Nobelovu cenu za dvě samostatné kategorie. Jejím prvním oceněním byl výzkum radioaktivity v roce 1903. Druhou Nobelovu cenu získala za chemii v roce 1911. O několik let později pomohla vyvinout i první rentgenové stroje. Byla první profesorkou na univerzitě v Paříži. V době, kdy byly ženy ve vědě diskriminovány, svou průkopnickou prací prolomila mnoho překážek a umožnila ženám se vědě věnovat. 
„Ničeho na světě se není třeba bát, je jen třeba všemu porozumět.“

Helena Rubinstein (1870-1965) - Podnikatelka

Helena pocházela z velmi chudého prostředí. V roce 1915 se vdala do Ameriky a založila jednu z prvních světových kosmetických firem. Helena byla velmi dobrou obchodnicí a její značka byla nesmírně úspěšná. Stala se jednou z nejbohatších žen světa. Obrovské bohatství z velké části věnovala na charitu, vzdělání a umění, které velmi milovala. 
"Neexistují ošklivé ženy, jen některé jsou líné se udělat krásné" (There are no ugly women. Only lazy ones.) 

Coco Chanel (1883–1971) - Nesmrtelná módní ikona

Neměla lehké dětství a jako mnoho jiných dívek vyrůstala v sirotčinci. Coco byla ambiciózní a kreativní a toužila se dostat do vyšší společnosti. Díky vytrvalosti a touze plnit si své sny to dotáhla nakonec až k takovému úspěchu, o kterém se nám může jen zdát. Coco byla velmi šarmantní a muži jí padali k nohám, čehož dokázala využít. Coco zanechala po sobě odkaz v podobě nadčasové elegantní módy, ikonického kostýmku, parfému nr. 5 a nespočet citátů, které si připomínáme dodneška. 
„My, ženy, potřebujeme krásu, aby nás muži milovali, a hloupost, abychom milovaly my je.“

Eleanor Roosevelt (1884–1962) – První politička

Byla první dámou Spojených států během let 1933 až 1945, tuto funkci zastávala nejdéle. Jako šéfka komise OSN pro lidská práva pomohla vypracovat prohlášení OSN o lidských právech z roku 1948.
„Žena je jako pytlík čaje. Člověk nikdy nepozná, jak je silná, dokud se neocitne v horké vodě.“

Amelia Mary Earhart (1897-1937) – První pilotka

Amelia byla americká pilotka, která překonala několik rekordů: r. 1922 jako první žena letěla ve výšce přibližně 4 250 metrů. V roce 1930 jako první žena letěla rychlostí asi 290 km/h. Roku 1928 jako první žena přeletěla Atlantský oceán, ovšem jako spolucestující, jako pilotka až v roce 1932. Během letu kolem světa v roce 1937 její letadlo zmizelo nad Tichým oceánem. Její příběh byl zfilmován v roce 1994 "Poslední let" (Amelia Earhart: The Final Flight) 

Katharine Hepburn (1907-2003) - Kultovní herečka

Katharine Hepburnová získala čtyři Oscary a přes dvanáct nominací. Její životní styl byl pro tuto dobu nekonvenční a díky filmu pomohla změnit tradiční názory na roli žen ve společnosti.
"Nevzdávej se, nevzdychej, neztěžuj si a mysli pozitivně!"

Frida Kahlo (1907-1954) – Kultovní malířka

Frida začala malovat během rekonvalescence po těžké autonehodě, kdy byla přes rok upoutána na lůžko. Její surrealistické obrazy, nejčastěji autoportréty, byly úmyslně naivní a ikdyž byly tak pestrobarevné, vyjadřovaly její neskutečné bolesti, kterými po nehodě trpěla, samotu a deprese. Je příkladem ženské síly a stala se velkou inspirací pro feministické hnutí, byla průkopnicí tzv. „ženské estetiky“. 
„Chtěla jsem své smutky utopit v alkoholu, ale ty mrchy se naučily plavat.“

Simone de Beauvoir (1908–1986) – Matka feminismu

Její kniha "Druhé pohlaví" šokovala tehdejší veřejnost a kritizuje mužské představy o roli žen, která je povinná uspokojovat mužské potřeby a uskutečňovat jejich životní plány. Kniha byla církví zařazena na index zakázaných knih. Simone bojovala proti předsudkům, konvencím a očekáváním mužského světa. Zdála se být oportunistkou a vedla nevázaný životní styl. Měla mnoho milenců a milenek a společnost pobouřila kvůli aféře se sedmnáctiletou studentkou. 
„Skutečné vítězství muže nastává, když ho žena dobrovolně uznává za svůj osud.“

Matka Tereza (1910-1997) - Humanitární pracovnice

Zasvětila svůj život pomoci chudým a umírajícím. V roce 1949 založila kongregaci Misionářek milosrdenství, kde se osobně starala o tisíce nemocných a umírajících lidí v Kalkatě. Za svoje celoživotní zásluhy byla oceněna několika řády a obdržela Nobelovu cenu míru (1979). Blahoslavenou byla prohlášena roku 2003 a svatořečena byla 4. září 2016. 
„Člověk nežije tolik z lásky, kterou přijímá, jako mnohem více z té, kterou daruje.“

Dorothy Hodgkin (1910-1994) - Britská výzkumnice

Dorothy se narodila v Káhiře a zájem o chemii měla již od dětství. Studovala na Oxfordu a v Cambridge. Získala Nobelovu cenu za objev penicilinu i pozdějšího inzulínu. Tyto objevy vedly k významnému zlepšení zdravotní péče.
"Chemie a krystaly mě pohltily na doživotí."

Billie Holiday (1915-1959) - Jazzová královna

Vzhledem k názvu "První dáma blues" je Billie považována za největší a nejvýraznější jazzovou zpěvačku všech dob. Billie zpívala srdcem a měla velký hlasový rozsah, který bohužel  zničila její závislost na drogách. Podle její autobiografie byl natočen film s Dianou Ross "Billie zpívá blues."
"Těžké věci zvládnu na počkání, ty nemožné za chvíli."

Eva Peron (1919-1952) - Nejmocnější žena Argentiny

Eva byla první dámou a nejmocnější ženou v historii své země a velmi oblíbená obyčejným argentinským lidem. Neúnavně bojovala za chudé i za rozšíření práv žen. Zemřela ve věku 32 let. Její příběh byl ztvárněn Madonnou v muzikálu Andrewa Lloyda Webbera „Evita“.
"Čas je můj největší nepřítel."

Margaret Thatcher (1925-2013) - Železná lady

Margaret byla první ženou ve funkci britského premiéra a setrvala v ní déle než její předchůdci ve 20. století. Prosadila tvrdé ekonomické reformy. Byla obdivována pro svou nekompromisnost a rozhodnost. Její život krásně ztvárnila Maryl Streep ve filmu "Železná lady."
„Jsem mimořádně trpělivá, za předpokladu, že nakonec dosáhnu svého.“

Marilyn Monroe (1926–1962) - Sexbomba co pobláznila svět

Marylin byla jedna z prvních žen, které se nechaly fotit pro Playboy. Život se s ní nemazlil, vyrůstala v sirotčinci a vdala se už v 16-ti letech. Dnes je považována za sex symbol a ikdyž působila velmi naivně, byla inteligentní a odvážná. Zemřela krátce po rozchodu s J.F. Keneddym ve 36 letech.

„Nevadí mi žít v mužském světě, pokud v něm mohu být ženou.“

Audrey Hepburn (1929-1993) - Nejkrásnější žena 20. století

Nejvýraznější herečka 50-60. let. Audrey nasadila laťku vysoko a stala se symbolem ženského kouzla a důstojnosti. Později byla zvolena jednou z nejkrásnějších žen 20. století. Po skončení herecké kariéry se věnovala humanitární práci pro UNICEF. 
„Věřím v to, že šťastné ženy jsou krásné ženy.“

Billie Jean King (1943) - Americká tenistka

Billie byla jednou z největších ženských tenisových šampiónů. Získala 67 profesionálních titulů včetně 20 titulů ve Wimbledonu. Podílela se na vzniku ženské tenisové asociace WTA a bojovala proti sexismu ve sportu i ve společnosti. Její nejznámější tenisový zápas byla "bitva pohlaví" kdy porazila bývalého winbledonského vítěze Roberta Riggse.
"Šampióni hrají tak dlouho, dokud to neuhrají."

Benazir Bhutto (1953-2007) - První předsedkyně muslimské země

Benazir studovala na Harvardu a Oxfordu. Byla vězněna za protistátní aktivity, několik let byla v exilu. Její politická kariéra byla ale kontroverzní, byla několikrát obviněna z korupce a je podezřívána, že napomohla nástupu Tálibánu v Afghánistánu. Byla zavražděna v roce 2007.

Oprah Winfrey (1954) - Americká talk show moderátorka

Oprah byla první žena, která měla vlastní talk show. Několikrát obdržela cenu Emmy a byla nominována na Oscara. Je považována za nejbohatší Afroameričanku 20. století. Je označována za nejvlivnější celebritu a v r. 2004 a 2008 se uvažovalo o její kandidatuře na prezidentku.
"Můžete mít vše, jen ne vše najednou."

Madonna (1958) – Sexuální symbol 80. let

Madonna je nejúspěšnější ženskou zpěvačkou všech dob a je zapsána v Guinessově knize rekordů. Prodala přes 250 milionů desek. Její pražský koncert v roce 2006 byl vyprodán za necelou hodinu, čímž se stal nejrychleji vyprodaným koncertem O2 arény.
„Mnoho lidí se bojí říct, co chtějí. To proto nedostanou, co chtějí.“

Diana, princezna z Walesu (1961-1997)

Zdálo se, že její příběh bude jako z filmu Pretty Women. Její pohádková svatba s princem nebyla předzvěstí happy endu, ale tragického konce. Lady Di v manželství velmi trpěla a svůj život zasvětila práci pro charitu. Diana měla psychické problémy, trpěla bulimií a několikrát se pokusila o sebevraždu. Její tragická smrt při autonehodě v Paříži spustila vlnu konspiračních teorií. 
„Dělejte jen to, co vám radí srdce.“

J.K. Rowling (1965) - Stvořitelka fenomenálního Harryho Pottera

Pokud se chcete stát během 5 let miliardářkou, tak se inspirujte jejím příběhem. Jako matka na sociálních dávka začala psát, aby si přivydělala. První příběh vymyslela ve vlaku při cestě domů. V roce 2008 měl její majetek hodnotu přes miliardu dolarů.  
„Oč chytřejší člověk je, o to větší jsou jeho omyly.“

Malala Yousafzai (1997) - Nejmladší držitelka Nobelovy ceny

V roce 2008 tehdy 11-ti letá Malala tajně psala blog o životě v Pakistánu pod vládou Talibanu. Po zveřejnění rozhovorů se jí Taliban pokusil zavraždit. Neúspěšný pokus o její vraždu v r. 2012 vyvolal mezinárodní vlnu podpory. Po svém zotavení založila vlastní neziskovou organizaci. V 16-ti letech přednesla řeč na půdě OSN v New Yorku, kde apelovala na důležitost vzdělání, jako hlavní zbraně proti radikalizaci a extrémismu. V 17-ti letech se stala nejmladší držitelkou Nobelovy ceny.
"Dítě, učitel, kniha a tužka dokáží změnit svět."




A které české ženy byste na seznam doplnili?  Které Vás inspirují?

Komentáře

@ritzybagz.cz na INSTAGRAMU